Нинџа Камп

Posted on Categories Семинари

Ви здодеа секое лето да одите на одмор на море? Да планирате каде, како и со кого? Да трошите многу пари, а при тоа, за кратко време да Ви избледат летните спомени?

Поминете го ова лето со нас во нашиот нинџа камп. Ние ви гарантираме дека нема никогаш да го заборавите. Сместен во идеално чиста и еколошка средина, 25 километри до најблискиот град, во подножјето на планината Липац, на 150 метри од Крива Река.

Во нашиот камп:
-се спие во доџо или во дрвени нинџа куќички, а достапни се и два шатори за љубителите на ѕвезденото небо
-се одржуваат два тренинга дневно + истражувачки експедиции, ноќни нинџа акции, самурајски битки
-се јаде здрава храна, три оброка домашно приготвени на традиционален начин, од домашни и локални продукти
-се слади со две ужинки, овошје и зеленчук свежо набрани директно од бавча
-се пали и логорски оган, со гитара, песна, се тушира под ведро
небо, се капе во река, се гледаат ѕвезди во ноќта
-се оди на чучавец „за по надвор“, има смешки и глума

Доволно е? Ве заинтересиравме?

Проверете зошто Буџинкан Македонија е лидер за семинари во природа и преживување.

Сакате да понесете некого со вас? Некој што сака да се одмори и да не вежба? Нема проблем. Секој гостин на кампот може да ужива во прекрасната храна, во прошетките во околината и во одморот под сенката на големите ореви во дворот на доџото.

За учесниците од странство, организиран пречек на аеродром и бесплатен трансфер до кампот.

Девет дена-осум ноќевања за 200 евра* (се вклучено)
* (превоз од Скопје и назад + спиење + исхрана + тренинг + незаборавно дружење)
* За уплата до 1 мај цената изнесува 200 евра
* За уплата до 15 јуни цената изнесува 230 евра
* За уплата до 4 август цената изнесува 250 евра

** Доколку посакувате поголема интима, постои можност да спиете во една од нашите дрвени куќички во јапонската зен градина. Изнајмување на куќичка за време на кампот за сите девет дена: 300 евра од особа (со вклучени сите трошоци и уплата до 15 јуни, потоа 350 евра). Во една куќичка можат да спијат најмногу двајца.

Сте имале поефтин и повозбудлив одмор? Не Ви веруваме!
– поаѓање од Скопје на 04.08.2024 во 09.00 часот (пристигнување во
10.00)
– враќање за Скопје на 12.08.2024 во 18.00 часот (пристигнување во 19.00)

Капацитетите се ограничени, па поради тоа „работиме“ на принцип: Прв се пријавил – прв обезбедил или по нашки „Кој превари – тој товари“

Пријавете се на време или ќе морате да одите и да се печете на некоја морска сончева плажа.

Лето 2024 – Навежбај се како човек!

Само нашето доџо работи и во август.

Тема за 2024:
Тогакуре рју Нинпо Таиџутсу + Тогакуре рју Тоами и Фукија

е-маил: daito_macedonia@yahoo.com
е-маил: bujinkan_macedonia@yahoo.com
тел:  00389 (0)75 564 011 (од 09.00 до 15.00)

За повеќе информации посетете ја нашата веб-страница:
camp.koryu.mk 

——————————————————–

Преглед на темите што се вежбаа во текот на изминативе години:

2009 – Кото рју Коппоџутсу / Кенџутсу Кихон – ДаиШо

2010 – Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу / Оно ха Итто рју Кенџутсу (Такеда ден)

2011 – Гјокко рју Кошиџутсу / Тогакуре рју Бикенџутсу

2012 – Тогакуре рју Нинпо Таиџутсу / Тогакуре рју Шурикенџутсу

2013 – Кукишинден рју Дакентаиџутсу / Кукишинден рју Бикен но Хо

2014 – Асајама Ичиден рју Таиџутсу / Кото рју Кен

2015 – Шинден Фудо рју Џутаиџутсу I / Кукамишин рју Боџутсу

2016 – Такаги Јошин рју Џутаиџутсу I / Катори Шинто рју Кенџутсу

2017 – Такаги Јошин рју Џутаиџутсу II / Тогакуре рју Нинџа Бикен

2018 – Даито рју Аикиџуџутсу / Кукишинден рју Нагината

2019 – Гјокко рју Кошиџутсу / Кусари Фундо

2020 – Такаги Јошин рју Џутаиџутсу III / Шинден Фудо рју Иаиџутсу

2021 – Шинден Фудо рју Џутаиџутсу II / Кусари Гама

2022 – Кукишин рју Дакентаиџутсу / Кукишин рју Боџутсу

2023 – Шинден Фудо рју Дакентаиџутсу / Кукишин рју Џоџутсу

2024 – Тогакуре рју Нинпо Таиџутсу / Тогакуре рју Тоами и Фукија

Корју Камп

Posted on Categories Семинари

Откако шест години по ред упорно го градевме имиџот на нашиот
„Летен Нинџа Камп“, во 2015-та одлучивме за прв пат да организираме и меѓународен Летен Корју Камп со предавач од странство.

За таа цел, го поканивме нашиот пријател од Русија, Сергеј Бабкин, претставник и мајстор за вештината Кукамишин рју Хјохо, за време на кампот да подучува заедно со инструкторот Игор Довезенски.

На крајот од настанот, учениците на Буџинкан Македонија се уверија дека квалитетниот тренинг во нашето доџо им овозможува брзо да се прилагодат на тренингот на другите боречки вештини кои потекнуваат од Земјата на Изгрејсонцето.
По завршувањето на кампот, поголемиот дел од членовите отворено изјавија дека учеството на предавач од страна го сметаат за големо искуство, но дека сепак повеќе би сакале да се задржи стариот формат на Камп каде што ќе ги учат школите на Тошитсугу Такаматсу исклучиво од својот Учител. Тие потенцираа дека повторно би подржале организирање на меѓународен Корју Камп со квалитетен предавач од странство, меѓутоа не секоја година, туку на растојание од неколку години.

Бидејќи летниот камп се организира исклучиво поради учениците на Организацијата „Пат кон Сонцето“, инструкторот Довезенски ја прифати нивната сугестија, па така во овој момент веќе се подготвува стратегијата и планот за организирање на следниот Летен Корју Камп.

——————————————–

Тема на Летниот Корју Камп 2015: Шинден Фудо рју Џутаиџутсу / Кукамишин рју Боџутсу

Меѓународни

Posted on Categories Семинари

Членувањето и соработката со најреспектираните организации за класични јапонски боречки вештини, ни овозможува одржување на меѓународни семинари со најдобрите и најпочитуваните корју мајстори.

Неколку пати досега сме биле домаќини на Свенерик Богсатер (Буџинкан), Антонино Черта (Европска Даито Организација), Ерик Лов (Теншин Шоден Катори Шинто рју), Марио Де Мол (Џиненкан), како и на многумина други познати експерти за корју и будо.

Во минатото, организиравме и до три меѓународни семинари во текот на годината, а во последниве години нивниот број се намали на два пати годишно.

Нашата посветеност кон боречките вештини ветува уште многу интернационални настани во нашата земја. Најавите за семинарите можете да ги следите —> тука

Подвизи

Posted on Categories Семинари

Преживување во Природа®

Шидоши Игор Довезенски често изјавувал дека боречки вештини
може да вежба секој и секаде. Тој велел дека сигурноста што ја овозможува атмосферата во доџо-то воопшто не дозволува некому да се нарече воин. И најважно од се, Довезенски отсекогаш тврдел дека нинџутсу може да се вежба само преку близок контакт со природата и со тестирање на издржливоста.

Во 2007 година, Игор Довезенски за прв пат организираше семинар со наслов „Преживување во Природа“ на кој членовите на Буџинкан Македонија требаше да ги тестираат крајните граници на својата волја и издржливост. Како што годините изминуваа, така секоја година стандардите и предизвиците беа поголеми, но тоа доведе настанот да добие речиси култен статус меѓу членовите на доџо-то. На последните два-три семинари, само мала група остана доследна и бестрашно влегуваше во оваа опасна авантура. Поради тоа, шидоши Довезенски одлучи во 2013 година, седум години по првиот семинар, да го организира последното „Преживување во Природа“.

За да се разбере за каков настан станува збор, доволно е да се прочита најавата за семинарите која со години се објавуваше три недели пред одржувањето:

За храбрите, за достоинствените.

Два пеколни дена, далеку од цивилизација, без храна и само литар ипол вода, без дополнителна облека и хигиенски средства. Два дена вежбање, медитација и голо преживување.

Место: С’мкнено (26 км. до најблискиот град и болница / пустински услови)

Време: последниот викенд на јули Пријавување најдоцна до 18 јули, со цел да се избегне калкулирање со временските услови.

Почеток: 07:00 часот (сабота)

Враќање: 16.00 часот (доколку преживеете, во спротивно Вашата опрема ќе ја распределиме меѓу нас)

Прочитај убаво и размисли!!!

Maкедонија е позната по пеколните летни температури предизвикани од таканаречените „африкански бранови“. Најтопло е во последните денови од јули, кога температурата се искачува и над 45 целзиусови, а индексот на сончевото зрачење е на максималното ниво.

Пред семинарот, секој учесник во сопствена организација треба да си направи соодветни лекарски прегледи и да добие усмена или писмена потврда од лекар дека е психофизички здрав и целосно подготвен за дводневен екстремен напор (под врелото летно сонце), без храна и вода, а проследен со тежок тренинг и тричасовен сон.

Секој учесник доброволно се пријавува на семинарот и сноси сопствена одговорност за евентуалните последици настанати по неговото здравје или живот!

Дозволена опрема: вреќа за спиење, шаторско крило, војничка униформа (панталони и кошула), една маица, капа, еден пар гаќи (широки), еден пар чорапи, јаже, нож и шише од литро ипол (празно).

Важно: забрането носење храна, вода и останати работи кои не се наведени погоре. Пред поаѓање, ќе има задолжителна проверка.

Најважно: семинарот е предвиден само за цврсти момци и девојки. Условите за тренинг ќе бидат исклучително тешки, а дисциплината ќе биде железна. Тие кои не се чуствуваат психофизички спремни за да „влезат во пеколот“ и кои не се подготвени да го убијат сопственото его, ги молиме да не се пријавуваат на семинарот. Имајте во предвид дека температурата на воздухот може да се искачи над 45 целзиусови. Забрането седнување на задник за време на семинарот (во текот на двата дена) и потпирање на сите четири екстремитети истовремено. Само три часа спиење, останатото време тренинг.

Забрането жалење, изговори и плачење за време на семинарот.

Појаснување: Дозволена количина на вода за пиење за двата дена: 1.5 литри.

Неколкупати досега сме слушнале дека „чим е дозволено литар ипол вода и не е толку страшно“. Должни сме да Ви појасниме дека таа количина на вода, под врелото сонце, се губи во првите неколку часови од тренингот. Течностите од Вашето тело испаруваат преку потење, дишење и зборување. Вие во текот на двата дена постојано имате активности кои предизвукуваат потење, а при тоа не смеете да седнете ниту за миг и да се одморите. Нема сенки, нема дополнителни количини вода. Размислете добро!!!

Се гледаме наскоро во „дупката“. 

___________________________________________

Патот на Шугенџа®

И овој подвиг Игор Довезенски го востанови во 2007 година, со цел воините на Буџинкан Македонија да ја тестираат својата волја и издржливост. Ова духовно патување, како што уште беше наречено од страна на основачот, традиционално се одржуваше во последната недела на месецот септември. После седум години од првиот марш, шидоши Довезенски одлучи дека е време и овој настан да замине во „историјата“ и да се придружи на останатите подвизи по кои Буџинкан Македонија е позната.

За што поточно станува збор, ќе можете да видите од најавата што се објавуваше три недели пред одржувањето:

Воините од доџо-то за традиционални јапонски боречки вештини Буџинкан Македонија и оваа година ќе појдат на духовното патување наречено „Патот на Шугенџа“.

Дваесетина ден пред одржувањето на настанот, инструкторот Довезенски постела географска карта на Македонија на земја, а потоа со заврзани очи посочува кон одредено место. Потоа со линијар се повлекува правец од почетната до крајната точка. Подоцна учесниците на семинарот се движат по таа патека, без разлика на условите на теренот. Во просек, патот кој што се изодува изнесува околу 60 километри, а рекордот беше поставен во 2009 година, кога членовите на Буџинкан Македонија изодеа 80 километри за 15 часа и 40 минути.

Шугендо е древен јапонски метод кој ги истражува релациите помеѓу човекот и природата. Шугендо значи „Пат преку вежбање и тестирање“, односно тоа е аскетска дисциплина која има за цел да постигне самоусовршување преку повлекување во планина, медитација под водопади и ладни реки, вежби за дишење на недостапни терени, се до достигнување на неверојатни подвизи преку тестирање на телесната и менталната издржливост. Тие кои го практикуваат овој метод, познати се под името Шугенџа, а учењето се практикува во Јапонија се до денешни дни.

За основач на учењето се смета Ен но Гјоџа, кој живеел во близина на Кјото во 7 век од нашата ера. Другото име, по кое овие следбеници биле познати е Јамабуши или Планински Воини. Тие крстосувале по планините посетувајќи и заштитувајќи ги многубројните храмови. Некои учени веруваат дека токму овие луѓе, здружени со пребегнатите кинески генерали по падот на династијата Танг, се сметаат за основоположници на вештината Нинџутсу.

Тема: Патот на Шугенџа / Духовно патување

Ден: последната недела на септември

Место: Липац – Кокино (за 2009-та, инаку секоја година различна патека)

Програма:
07.00 часот – поаѓање од Скопје
08.00 часот – пристигнување и почеток на маршот
Враќање назад – само Господ знае!

Опрема: Земете се што сакате. Се е на Ваша одговорност и совест.

п.с. Не е исклучена средба со диви животни, дожд, невреме и останати непредвидени работи. Секој доаѓа на сопствен ризик. Пред да се пријавите, проверете ги информациите на нашата веб-страница од минатите години.

Во природа

Posted on Categories Семинари

Семинарите во природа години наназад се заштитен знак на Доџо-то за класични јапонски боречки вештини Буџинкан Македонија и на организацијата Пат кон Сонцето. Никој не може да се пофали дека има поголемо искуство од нас, бидејќи досега имаме организирано над 300 настани од овој тип.

Семинарите во природа се одлична можност за учениците да го збогатат и да го проверат своето знаење, како и да ја зголемат својата психо-физичка кондиција. Покрај другото, тие им овозможуваат на учениците интеракција со петте природни елементи (годаи) како и постигнување на хармонија со околината .

Tреба да се споменат и придобивките кои ги добиваме од природата, како што се: чистиот воздух, природната влажност и сончевите зраци. Отворениот простор, далеку од градските средини, овозможува изострување на сетилата, подобрување на здраствената состојба, чистење на отровите од телото…

Со учество на семинар во природа, барем еден ден ќе заборавите на слободните радикали, позитивните јони и на негативните зрачења, предизвикани од урбаното секојдневие и од електронските апарати.

(За да ги следите најавите за семинарите во природа, редовно посетувајте ја нашата веб-страница: www.bujinkan.org.mk)

 

Интензивни

Posted on Categories Семинари

Интензивните семинари се одржуваат секој викенд во Хомбу Доџо-то на Пат кон Сонцето. Тие се наменети за сериозните корју практичари, бидејќи нудат длабинско проучување на катите и интензивно вежбање на најситните детали на вештините. Доколку сакате да ги научите сите есенцијални вредности на една рју-ха, интензивните семинари се најдобриот начин за тоа.

Во текот на двата дена се вежба вкупно 10 часа, на однапред зададена тема. Тренингот најчесто се однесува на некоја од јапонските борбени школи кои се изучуваат во нашата организација (таиџутсу) или на некое традиционално јапонско оружје (букиџутсу). За сите учесници обезбедено е бесплатно сместување во доџо-то.

Распоред за време на Интензивните семинари:

Сабота:
-прв тренинг: 10.30-12.30
-втор тренинг 14.30-15.30
-трет тренинг 18.30-20.30

Недела:
-прв тренинг: 09.30-11.30
-втор тренинг 11.30-12.30
-трет тренинг 15.30-17.30

 

Членовите на Пат кон Сонцето ги добиваат темите за Интензивните Семинари однапред за секој месец. Доколку не сте член на нашата организација, а сакате да учествувате на овие семинари, испратете барање на нашата официјална електронска адреса: daito_macedonia@yahoo.com