Шиноби Таисо

Posted on Categories Системи

Шиноби Таисо® е систем создаден од водачот на Пат кон Сонцето, Игор Довезенски, со цел да ја подобри сопствената кондиција потребна при секојдневните корју тренинзи. Тој се состои од разни вежби за растегнување, како и вежби за зајакнување и зголемување на мускулната издржливост.

Самиот систем претставува збир на традиционални техники за
подобрување на подвижноста и зацврстување на телото користени во класичните боречки школи. Во различни рју-ха, техниките се познати под имињата: Џунан Таисо, Џунан Ундо, Рју Таи Ундо, Ки Ундо, Џунби Таисо и Аики Таисо.

Искуството на Довезенски собрано за време на 25-годишниот тренинг на корју буџутсу, заедно со истражувањето на најновите научни сознанија од полето на кондицискиот тренинг, како и изучувањето на човечката анатомија и биомеханика (наука што ги проучува механичките појави и процеси во живите организми), допринесе за создавање на Шиноби Таисо*.

Која беше потребата за создавање на системот?

За време на долгогодишното водење на доџо-то, инструкторот Довезенски забележал дека некои вежби за загревање на
телото не одговарат и не допринесуваат за зголемување на
кондицијата кај одреден тип на вежбачи. За таа цел, тој почнува да
истражува и да соработува со лица кое се занимаваат со слична
проблематика, почнувајќи од кондициони тренери, па се до физиотерапевти. Така, тој увидува дека секоја градба на телото е уникатна и дека има потреба од различен пристап при кондиционирањето.

Во 2011-та (ноември), при пад од карпа за време на слободно качување, шидоши Довезенски доживува повреда на рбетот и на карлицата, при што докторите даваат загрижувачки прогнози за неговата иднина односно за можноста за продолжување со тренинзите. Одлучен никогаш да не се откаже од боречките вештини, Довезенски не ги слуша нивните совети за целосно стопирање на физичките активности и почнува уште подлабоко да ја истражува работата и функционирањето на човечкиот организам. Со помош на Шиноби Таисо, тој успева да ги совлада болките кои што го следат за време на вежбањето и за кратко време да ја поврати својата подвижност и успешно да продолжи со секојдневните тренинзи.

Во рамките на Шиноби Таисо, на почетокот на 2012-та, почнува со работа и секција која е посветена исклучиво на припадничките на понежниот пол. Групата е наречена Куноичи Таисо и ја предводи семпаи Нела Довезенска.

Првобитно развиен за себе и за своите ученици, Игор Довезенски одлучи овој систем да го понуди на сите кои се заинтересирани да ја зголемат својата физичка кондиција и да го подобрат своето здравје преку вежбање.

* Шиноби ( 忍 ) – личност специзализирана за разни неконвенционални начини на војување, подоцна позната под името Нинџа.

* Таисо ( 体操 ) – зацврстување на телото.

Кои се искуствата на нашите задоволни членови?

„Со Џунан Таисо почнав пред околу една година. По природа сум доста динамична личност, меѓутоа никогаш не ме привлекувале некакви јога вежби.

По убедувањето од страна на моите колешки, одлучив да дојдам на неколку тренинзи и да се обидам да повежбам заедно со нив. Спротивно на моите очекувања, ефектите почнав да ги чувствувам веднаш. Поради природата на мојата работа и понатаму седам часови и часови пред компјутер, меѓутоа сега не чувствувам болки повеќе, а и спиењето многу ми се подобри. Дури и одењето на штикли стана пограциозно.

Учителот Довезенски е приказна сам за себе. Секогаш делува мотивирачки, а истовремено и фрустрирачки, бидејќи неговата техника и вештина се толку недостижни“.

– Проф. Д-р Весна Гершан, меѓународен експерт за медицинска физика

„Практицирањето Џунан Таисо во текот на седмицата и тоа во термини на средината на мојот работен ден, пред се допринесува за зголемување на работната енергија. После часот секогаш се чувствувам релаксирано, иако пред да влезам во доџото многу често доаѓам уморна или загрижена. Растргната од обврските, честопати си велам дека место да доаѓам на вежбање подобро ќе беше да си завршев некое од многубројните задолженија, но по завршувањето на часот сигурна сум дека сум ја направила најпаметната работа.

Секако, за ефикасноста и за подобрувањето на нашето здравје заслужен е нашиот инструктор Игор, кој секогаш ни задава вежби со кои постојано ја зголемуваме еластичноста и издржливоста на телото. Преку нив ни се откриваат и слабите точки кои преку вежбањето ги острануваме. Се надевам дека овие часови ќе се одржуваат уште долго време и дека со текот на годините ќе се чуствувам уште подобро“.

– д-р Гордана Апостоловска, универзитетски професор